Zoeken
 

Blogs en video’s

Laat u inspireren door de ervaringen van scholen met passend onderwijs in de praktijk. U vindt hier blogs, video’s en interviews. Ook de blogs die de 3 pioniers afgelopen schooljaar publiceerden hebben we hier verzameld.

Filteren

Filter blogs en video's op sector
Filter blogs en video's op regio
Filter blogs en video's op thema
Filter blogs en video's op categorie
Filters toepassen of ongedaan maken Filter ongedaan maken

Hoe stuurt het financieel beleid inclusief onderwijs? Een boeiende vraag waar ik samen met mijn collega’s Henk Keesenberg en Yvette van Hoof tijdens een studiebezoek van het European Agency for Special Needs and Inclusive Education een antwoord op mochten geven, in het Engels. Drie...

Bekijk 'Hoe stuurt geld de inclusiviteit van ons onderwijs?'

Tijdens een rondleiding met ouders van een nieuwe leerling kwam ter sprake dat zij nog een dochter hadden, Cindy. Dit meisje heeft het syndroom van Kabuki. Dit is een zeldzame, aangeboren aandoening die gepaard kan gaan met verstandelijke en lichamelijke beperkingen. De ouders hadden...

Bekijk 'Met Kabuki op de reguliere basisschool'

"We doen het goed. Ik zie uitstekende leraren die met gevoel, kennis van zaken en passie hun werk doen en ervan genieten als ze ook ‘de wat meer bewerkelijke leerlingen' blij in de klas zien."

Bekijk 'Het kán beter'

Hoe zorg je ervoor dat kinderen niet thuis komen te zitten en onderwijs op school kunnen krijgen? Actietafel Roermond heeft al langere tijd succes met een gezamenlijke aanpak, blijkt uit deze video.

Bekijk 'Actietafel Roermond'

‘Als de wind van verandering waait, zoekt de een zijn schuilkelder op en bouwt de ander een windmolen’, luidt een Chinees gezegde, dat zeker ook van toepassing is op passend onderwijs.

Bekijk 'Handelingsverlegen of meebewegen?'

Vanochtend vroeg stond ik bij de deur van de groep. Het zou een moeilijke dag kunnen worden voor Zjivago want de leerkracht is ziek. Hij zag me en liep meteen de groep uit. De schouders hoog, de rug gebogen, een diepe frons tussen de wenkbrauwen. Of ik tijd had voor hem, want hij had weer zo veel kriebels in de buik. Toch is Zjivago een slim kind met heel veel interesses.

Bekijk 'Kriebels in de buik'

Bente is een meisje uit groep 6 met PDD-NOS. Ze heeft een hekel aan school en blijft liever thuis, waar er regelmatig strijd is om haar juist naar school te krijgen. Op school merken ze niet zoveel aan haar. Ze is vriendelijk en ligt...

Bekijk 'Een vrolijk kind, dat nu zonder strijd naar school gaat'

Onlangs sprak ik een collega-onderwijsconsulent over het bekende thema dat door scholen doorgaans wordt samengevat onder het kopje: “lastige ouders”. Dat zijn in de praktijk vaker moeders dan vaders en hij bleek een geheel andere term voor dit fenomeen te hanteren: “oermoeders”! Ik vroeg...

Bekijk '“Oermoeder” versus onderwijs'

"Mijn puberzoon van 15 is een enthousiaste, kritische, goed gebekte en gevoelige jongen, kortom, een ‘lastig’ kind. Althans, volgens de meeste onderwijsmensen die tot nu toe met mijn zoon gewerkt hebben en die ik gesproken heb." Met de onderwijsconsulent ging dat anders: "Zij heeft ervoor gezorgd dat mijn zoon nu eindelijk op de juiste plek lijkt te zijn, een plek waar hij mag zijn wie hij is!"

Bekijk 'Zijn wie je bent'

Jeremy moest regelmatig naar de epilepsiekliniek. Op school kwam er een onderwijskundig begeleider van het LWOE. Jeremy’s docenten en klasgenoten kregen voorlichting over zijn epilepsie en de gevolgen daarvan. Er kwam een aanvalsprotocol, zodat iedereen wist hoe te handelen.

Bekijk 'Ineens epilepsie in je leven'

Op de Thuiszitterstop van 2016 werd een video over Rick vertoond. Omdat zijn i-groep verdween, kwam hij negen maanden thuis te zitten. Nu zit hij, met begeleiding weer volledig op school.

Bekijk 'Video Rick tijdens Thuiszitterstop 2016'

Voor passend onderwijs is meer nodig dan leraren die alleen voor de klas staan om kennis zo goed mogelijk over te brengen. Meer dan ooit hebben we in het onderwijs behoefte aan de gepassioneerde docent met meesterschap, die begrijpt hoe je aan moet sluiten bij een kind in ontwikkeling.

Bekijk 'Geen kennis voor het kind zonder kennis van het kind'

Sinds enkele maanden zijn er binnen het samenwerkingsverband De Meierij PO impulsklassen opgezet. De Meierij initieert dit project om er langs verschillende wegen ervaring mee op te doen.

Bekijk 'De impulsklas: aan de slag met gedrag'

Een thuiszitter. Al een half jaar gaat hij niet meer naar school omdat de school “handelingsverlegen” is en geen oplossing of andere passende school weet. Simon is geen “probleemjongere”, hij is zachtmoedig, vriendelijk, sociaal, maar door opnieuw een afwijzing in het onderwijs, verwacht hij...

Bekijk 'Simon'
De website passend onderwijs valt onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
De informatie op deze website komt tot stand in samenwerking met onder andere de PO–Raad, de VO–raad, de AOC Raad en de MBO Raad.
Waarmerk drempelvrij