Zoeken
 

Praktijk, blogs en video’s

Laat u inspireren door de ervaringen van scholen met passend onderwijs in de praktijk. U vindt hier blogs, video’s en interviews. Ook de blogs die de 3 pioniers afgelopen schooljaar publiceerden hebben we hier verzameld.

Filteren

Filter blogs en video's op sector
Filter blogs en video's op regio
Filter blogs en video's op thema
Filter blogs en video's op categorie
Filters toepassen of ongedaan maken Filter ongedaan maken

Iedere leerling die thuis zit, is er één teveel. Maar sommige kinderen kúnnen door langdurige ziekte of psychische problemen niet fysiek op school aanwezig zijn. De Bredase zorg- en onderwijswethouder Miriam Haagh startte daarom vorig jaar een experiment met robot-avatars in Bredase schoolklassen.

Bekijk 'Zieke leerlingen kunnen nu toch meedoen in de klas dankzij een robot'

Meedoen aan de paralympische spelen? Dat is misschien niet voor elk kind weggelegd, maar dankzij Stichting Special Heroes Nederland is lekker kunnen sporten op je eigen niveau dat wel. Special Heroes ontwikkelde stimuleringsprogramma’s voor leerlingen in het speciaal onderwijs, zodat kinderen en jongeren met...

Bekijk 'Sporten op je eigen niveau dankzij Special Heroes: ‘Ieder kind kan een held zijn’'

(Hoog)begaafdheid is geen vast onderdeel van het curriculum van de lerarenopleidingen. Ook beschikken niet alle scholen over laagdrempelig gespecialiseerde kennis op dit gebied. Dat zou wel het geval moeten zijn, vindt Desirée Houkema. Zij is projectleider ‘(Hoog)begaafdheid en Passend Onderwijs’ bij het Informatiepunt Onderwijs...

Bekijk '‘Zorg dat alle scholen expertise hebben over (hoog)begaafdheid’'

In voorbereiding op passend onderwijs en de transitie van jeugdhulp, besloten de Utrechtse schoolbesturen en wethouders in 2011 om samen op te trekken.

Bekijk 'Vo en jeugdhulp in Utrecht: ‘Samen komen we tot betere oplossingen’'

Leerlingen met een vorm van autisme hebben behoefte aan structuur. Maar sommigen kregen nog te veel prikkels in een klas met 24 leerlingen. Daarom startten scholengemeenschap Singelland en RENN4 dit jaar het Matrix Lyceum.

Bekijk 'Kleinere havo/vwo-klas tegen te veel prikkels'

Mooie praktijkverhalen lees je op de nieuwe website passendonderwijsis.nl,

Bekijk 'Verhalen uit de praktijk op passendonderwijsis.nl'

Rotterdam organiseerde een inspiratie-estafette over hoe zij kinderen die extra ondersteuning nodig hebben plek op een reguliere school proberen te bieden.

Bekijk 'Nicole Teeuwen: ‘Soms moet je gewoon vijf lagen uit de zorg halen’'

Samen leren leven; werken aan een inclusieve maatschappij. Dat was het thema van de drukbezochte tweedaagse conferentie op 5 en 6 oktober in conferentiezaal De Werelt in Lunteren. Beide dagen trokken zo’n 250 deelnemers. Van schoolbestuurders en hun partners bij gemeenten tot leidinggevenden en medewerkers van samenwerkingsverbanden, jongeren en hun ouders.

Bekijk '‘Door kinderen ongelijk te behandelen, geef je ze juist gelijke kansen’'

Voor de ene leerling is het eerder duidelijk waar hij of zij in het voortgezet onderwijs het best op zijn of haar plaats is dan voor de andere leerling. Voor leerlingen van wie het advies schommelt tussen praktijkonderwijs en vmbo werken scholen steeds vaker...

Bekijk 'Geen brugklas? Deze scholen kwamen zelf met een oplossing'

Nu de meeste organisaties op orde zijn, is er bij samenwerkingsverbanden voor passend onderwijs behoefte aan een kwaliteitszorgsysteem. Maar hoe zet je dat op? Stagiaires Surya Carhillo en Femke Janssen deden er onderzoek naar. Ieder vanuit een eigen invalshoek en achtergrond. De een in...

Bekijk 'Zoektocht naar een passend kwaliteitszorgsysteem'

Hoe stuurt het financieel beleid inclusief onderwijs? Een boeiende vraag waar ik samen met mijn collega’s Henk Keesenberg en Yvette van Hoof tijdens een studiebezoek van het European Agency for Special Needs and Inclusive Education een antwoord op mochten geven, in het Engels. Drie...

Bekijk 'Hoe stuurt geld de inclusiviteit van ons onderwijs?'

Tijdens een rondleiding met ouders van een nieuwe leerling kwam ter sprake dat zij nog een dochter hadden, Cindy. Dit meisje heeft het syndroom van Kabuki. Dit is een zeldzame, aangeboren aandoening die gepaard kan gaan met verstandelijke en lichamelijke beperkingen. De ouders hadden...

Bekijk 'Met Kabuki op de reguliere basisschool'

"We doen het goed. Ik zie uitstekende leraren die met gevoel, kennis van zaken en passie hun werk doen en ervan genieten als ze ook ‘de wat meer bewerkelijke leerlingen' blij in de klas zien."

Bekijk 'Het kán beter'

Hoe zorg je ervoor dat kinderen niet thuis komen te zitten en onderwijs op school kunnen krijgen? Actietafel Roermond heeft al langere tijd succes met een gezamenlijke aanpak, blijkt uit deze video.

Bekijk 'Actietafel Roermond'
De website passend onderwijs valt onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
De informatie op deze website komt tot stand in samenwerking met onder andere de PO–Raad, de VO–raad, de AOC Raad en de MBO Raad.
Waarmerk drempelvrij