Zoeken
 

Praktijk, blogs en video’s

Laat u inspireren door de ervaringen van scholen met passend onderwijs in de praktijk. U vindt hier blogs, video’s en interviews. Ook de blogs die de 3 pioniers afgelopen schooljaar publiceerden hebben we hier verzameld.

Filteren

Filter blogs en video's op sector
Filter blogs en video's op regio
Filter blogs en video's op thema
Filter blogs en video's op categorie
Filters toepassen of ongedaan maken Filter ongedaan maken

In de media lijkt er geen twijfel over te bestaan dat het Passend Onderwijs totaal mislukt is. Als bewijs wordt aangehaald dat er 4000 kinderen thuiszitten, maar dat ligt niet aan de invoering van het passend onderwijs, betoogt Hetty Vlug. Het Passend Onderwijs werkt...

Bekijk 'Geef het Passend Onderwijs niet de schuld voor thuiszitters'

Ze hadden al een succesvolle plusklas, maar leerlingen die beter met hun handen leren dan uit boeken vielen nog steeds buiten de boot. Speciaal voor hen ontwikkelde Accrete een praktijkklas, die ze laat proeven van de toekomst.

Bekijk 'Succeservaringen op je eigen niveau op Accrete'

‘Getting it right for every child’. Onder deze slogan werd in 2004 in Schotland een nieuwe ambitie neergelegd. Sinds 2014 is het ook onderdeel van de wetgeving voor alle maatregelen en beleid rond kinderen.

Bekijk 'Getting it right for every child: Leren van Schotland'

Sprengeloo is een school voor vmbo en mavo X-tra in Apeldoorn. In vijf jaar tijd groeide de school van 550 naar bijna duizend leerlingen. Wat veroorzaakte deze groei en hoe waarborgt de school de kwaliteit van onderwijs en begeleiding met bijna twee keer zoveel leerlingen?

Bekijk 'Op Sprengeloo in Apeldoorn leer je door te dóen!'

Iedere leerling die thuis zit, is er één teveel. Maar sommige kinderen kúnnen door langdurige ziekte of psychische problemen niet fysiek op school aanwezig zijn. De Bredase zorg- en onderwijswethouder Miriam Haagh startte daarom vorig jaar een experiment met robot-avatars in Bredase schoolklassen.

Bekijk 'Zieke leerlingen kunnen nu toch meedoen in de klas dankzij een robot'

Meedoen aan de paralympische spelen? Dat is misschien niet voor elk kind weggelegd, maar dankzij Stichting Special Heroes Nederland is lekker kunnen sporten op je eigen niveau dat wel. Special Heroes ontwikkelde stimuleringsprogramma’s voor leerlingen in het speciaal onderwijs, zodat kinderen en jongeren met...

Bekijk 'Sporten op je eigen niveau dankzij Special Heroes: ‘Ieder kind kan een held zijn’'

(Hoog)begaafdheid is geen vast onderdeel van het curriculum van de lerarenopleidingen. Ook beschikken niet alle scholen over laagdrempelig gespecialiseerde kennis op dit gebied. Dat zou wel het geval moeten zijn, vindt Desirée Houkema. Zij is projectleider ‘(Hoog)begaafdheid en Passend Onderwijs’ bij het Informatiepunt Onderwijs...

Bekijk '‘Zorg dat alle scholen expertise hebben over (hoog)begaafdheid’'

In voorbereiding op passend onderwijs en de transitie van jeugdhulp, besloten de Utrechtse schoolbesturen en wethouders in 2011 om samen op te trekken.

Bekijk 'Vo en jeugdhulp in Utrecht: ‘Samen komen we tot betere oplossingen’'

Leerlingen met een vorm van autisme hebben behoefte aan structuur. Maar sommigen kregen nog te veel prikkels in een klas met 24 leerlingen. Daarom startten scholengemeenschap Singelland en RENN4 dit jaar het Matrix Lyceum.

Bekijk 'Kleinere havo/vwo-klas tegen te veel prikkels'

Mooie praktijkverhalen lees je op de nieuwe website passendonderwijsis.nl,

Bekijk 'Verhalen uit de praktijk op passendonderwijsis.nl'

Rotterdam organiseerde een inspiratie-estafette over hoe zij kinderen die extra ondersteuning nodig hebben plek op een reguliere school proberen te bieden.

Bekijk 'Nicole Teeuwen: ‘Soms moet je gewoon vijf lagen uit de zorg halen’'

Samen leren leven; werken aan een inclusieve maatschappij. Dat was het thema van de drukbezochte tweedaagse conferentie op 5 en 6 oktober in conferentiezaal De Werelt in Lunteren. Beide dagen trokken zo’n 250 deelnemers. Van schoolbestuurders en hun partners bij gemeenten tot leidinggevenden en medewerkers van samenwerkingsverbanden, jongeren en hun ouders.

Bekijk '‘Door kinderen ongelijk te behandelen, geef je ze juist gelijke kansen’'

Voor de ene leerling is het eerder duidelijk waar hij of zij in het voortgezet onderwijs het best op zijn of haar plaats is dan voor de andere leerling. Voor leerlingen van wie het advies schommelt tussen praktijkonderwijs en vmbo werken scholen steeds vaker...

Bekijk 'Geen brugklas? Deze scholen kwamen zelf met een oplossing'

Nu de meeste organisaties op orde zijn, is er bij samenwerkingsverbanden voor passend onderwijs behoefte aan een kwaliteitszorgsysteem. Maar hoe zet je dat op? Stagiaires Surya Carhillo en Femke Janssen deden er onderzoek naar. Ieder vanuit een eigen invalshoek en achtergrond. De een in...

Bekijk 'Zoektocht naar een passend kwaliteitszorgsysteem'
De website passend onderwijs valt onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
De informatie op deze website komt tot stand in samenwerking met onder andere de PO–Raad, de VO–raad, de AOC Raad en de MBO Raad.
Waarmerk drempelvrij