Zoeken

Na plusklas ook praktijkklas groot succes: ‘Nu komen ze tot hun recht’

Naast de plusklas heeft Accrete Christelijk onderwijs en opvang ook een praktijkklas. Kinderen die de andere dagen zitten te zuchten en te zweten achter hun boeken, steken op woensdag de handen uit de mouwen.

De praktijkklas is zo’n succes dat alle scholen van Accrete hieraan gaan deelnemen. ‘De ouders zijn zó blij dat hun kind nu eens op deze manier aandacht krijgt.’ En de kinderen gaan met meer plezier naar school.

Eenzijdig toetsen
De praktijkklas is een idee van Harry Bouwman, leraar op De Ark in Oldemarkt. Hij staat al 38 jaar voor de klas. En elk jaar opnieuw heeft hij kinderen in zijn groep die bij de theoretische vakken telkens worden geconfronteerd met hun onvermogen. ‘In al die jaren is de druk op rekenen, taal en lezen enorm toegenomen. Wij toetsen zo eenzijdig. En dan voel ik mij zo ellendig dat ik een kind allemaal vijven op het rapport moet geven.’

Met de handen
Dus stapte Bouwman naar zijn schoolbestuur, Accrete voor christelijk onderwijs en opvang op 16 locaties in Noordwest Overijssel. ‘Kinderen die meer aankunnen gaan naar een plusklas. Die heeft Accrete al jaren.’ Bouwmans voorstel: Haal ook deze kinderen de klas uit en laat ze wat met de handen doen. ‘Dit zijn kinderen die uitstromen naar vmbo-bb of het praktijkonderwijs. Die moeten het later ook met de handen verdienen.’

De praktijkklas geeft de kinderen een boost in hun zelfvertrouwen. In een enquête geven ze aan met meer plezier naar school te gaan en trots te zijn op wat ze in de praktijklessen doen. Het verschil is ook zichtbaar op school.

Lees het volledige artikel op de website van Verus.


Deel dit bericht

  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn
  • Delen op Facebook
De website passend onderwijs valt onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
De informatie op deze website komt tot stand in samenwerking met onder andere de PO–Raad, de VO–raad, de AOC Raad en de MBO Raad.
Waarmerk drempelvrij